Nacionalni park Paklenica

NACIONALNI PARK PAKLENICA

paklenica1     paklenica3     pakelnica2

Nacionalni park Paklenica proglašen je parkom prirode još davne 1949. godine.  Sačinjavaju ga prostor kanjona Velike i kanjona Male Paklenice te je po svojoj konfiguraciji i velikim šumskim predjelima zaista jedan od jedinstvenih takvih parkova u ovom dijelu Europe. Ovaj park je ujedno i najveći šumski kompleks na području Dalmacije. Prostire se na čak 95 km2, a svojim položajem smjestio se  na južnoj strani Velebita ispod najviših vrhova – Vaganskog Vrha (1.757 m) i Svetog Brda (1.753 m). Unutar ta dva kanjona na relativno malom području nalaze se razne geomorfološke formacije, iznimno bogat biljni i životinjski svijet, atraktivni krajolici i ljepota prirode koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Nacionalni park Paklenica prepoznatljiv je po gustoj šumi crnog bora, više vrsta drva bukve i po kanjonima kroz koji žubore vode sa Velebita prema moru.

Vjeruje se da ime Paklenica potječe od tzv. “pakline” – smole crnog bora, koju je lokalno stanovništvo koristilo u narodnoj medicini za zacjeljivanje rana, zatim kao gorivo za lanterne, a i kao zaštitu za premazivanje drvenih brodova.

www.np-paklenica.hr

Smještaj nacionalnog parka Paklenica na karti R. Hrvatske

paklenica6

Karta nacionalnog parka Paklenica

pakelnica7