Nacionalni park Plitvice

 Nacionalni park Plitvička jezera

plitvice1

 

Nacionalni park Plitvička jezera najpoznatiji je nacionalni park u Hrvatskoj. Kao takav je jedinstveni je takav park u cijeloj Europi i jedno najljepših mjesta u ovom dijelu.

Plitvička jezera proglašena su nacionalnim parkom davne 1949. godine i od tada se konstantno ulaže u njegovo ljepotu i očuvanje te prekrasne prirode.

Ovaj park je najveći, najstariji, najpoznatiji i najposjećeniji park u R. Hrvatskoj koji svake godine posjećuju turisti  i posjetitelji iz cijeloga svijeta.

Svojom pozicijom park se smjestio u Lici na nadmorskoj visini od 480 – 636 m, između planina Mala Kapela i Lička Plješivica, a samo potoci počinju teći na izvozu rijeke Korane.

Sami park predstavlja šumoviti kraj kroz koji protječe kristalna modrozelena voda koja dolazi iz manjih rječica i potoka, a koja svojim tokom prolazi kroz 16 manjih i većih jezera i sedrenih barijera.

Plitvička jezera nadaleko su poznata po svojim jedinstvenim prekrasnim slapovima koji međusobno spajaju jezera.

plitvice2        plitvice4

Unutar nacionalnog parka prostiru se prostrani šumski kompleksi, iznimne prirodne ljepote jezera i slapova, bogatstvo flore i faune te čisti planinski zraka kao takvi čine jednu cjelinu koju je još 1979. godine i UNESCO proglasio svjetskom prirodnom baštinom. Više od 3/4 prostora parka prekriveno je šumom i to pretežito drvom bukve i jele. Najpoznatiji životinjski stanari su medvjed i vuk, a u parku obitava i preko 140 registriranih ptica. Sama ljepota prirode nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

plitvice5

U sami park se može ući na dva ulaza.

Karta Plitivičkih jezera

plitvice - karta

 

Kada se dođe na Plitvička jezera postoji više pješačkih tura od kojih je svaka zanimljiva na svoj način.

Karta pješačkih tura

plitvice7

Za više informacija posjetite: www.np-plitvicka-jezera.hr