Pag

PAG

pag1    pag2

Otok Pag je svojom duljinom najrazvedeniji otok na Jadranu te je svojom površinom je površinom 5. najveći otok u Jadranskom moru.

otok_pag

Neki dijelovi otoka (stana prema Velebitskom kanalu i Velebitu) su slabo pokriveni vegetacijom te se često kaže da je ta strana kao “Mjesečeva površina”. Na tim dijelovima raste aromatično bilje koje najčešće pasu ovce koje s tom ishranom imaju jedan specifični gastronomski užitak, te je paška janjetina nadaleko poznata i cijenjena.

pag3    otok pag ovce

Na sam otok se, s njegove južne strane od strana Zadra i Posedarja može stići putem mosta – Paški most koji je dug 340 m ili pak na njegovu sjevernu stranu se može doći trajektom u luku Žigljen (trajetna veza Prizna-Žigljen).

paski most    trajekt

pag2

Paška uvala je idealno mjesto za početnike i stručnjake jedrenja na dasci. pag4

Otok Pag je također poznat i po soli, koji je još tzv. “bijelo zlato” grada Paga. Sol je uvijek imala važnu ulogu u životu mještana, a možemo govoriti o organiziranoj proizvodnji soli koja traje već tisuću godina. Solani Pag pripada u najstarije solane na istočnoj obali Jadrana te ima jednu od najintenzivniji proizvodnji soli na obali Hrvatske. pag5

“Solana Pag”, zajedno sa svojim prašinastim bazenima pokriva područje od preko 2 milijuna četvornih metara, a zajedno s skladištenja i tvorničkim objektima, je najveći proizvodni pogon u Hrvatskoj.

pag6

Za više inormacija o otoku Pagu i gradu Pagu posjetite: www.tzgpag.hr/hr/grad-i-otok-pag