Pag

PAG

pag1    pag2

Otok Pag je svojom duljinom najrazvedeniji otok na Jadranu te je svojom površinom je površinom 5. najveći otok u Jadranskom moru.

otok_pag

Neki dijelovi otoka (stana prema Velebitskom kanalu i Velebitu) su slabo pokriveni vegetacijom te se često kaže da je ta strana kao “Mjesečeva površina”. Na tim dijelovima raste aromatično bilje koje najčešće pasu ovce koje s tom ishranom imaju jedan specifični gastronomski užitak, te je paška janjetina nadaleko poznata i cijenjena.

pag3    otok pag ovce

Na sam otok se, s njegove južne strane od strana Zadra i Posedarja može stići putem mosta – Paški most koji je dug 340 m ili pak na njegovu sjevernu stranu se može doći trajektom u luku Žigljen (trajetna veza Prizna-Žigljen).

paski most    trajekt

Grad Pag poznat je po svojoj paškoj čipki, a cijeli otok ima bogatu tradiciju antičkih spomenika, izvrsnu ponudu raznih gastro delicija i svim svojim posjetiteljima nudi jednu sasvim drugačiju prirodu s čarolijom prekrasnog kamenog krajolika.

pag2

Otok Pag je poznat kao jedan od najsunčanijih otoka na Jadranu s preko 2.500 sunčanih sati godišnje, njezina obala je satkana od čak 270 km šljunčanih plaža s kristalno čistim morem.

Paška uvala je idealno mjesto za početnike i stručnjake jedrenja na dasci. Stalan vjetar koji puše u popodnevnim satima pruža optimalnu brzinu za užitak vožnje na valovima i pruža nezaboravno iskustvo za surfer.

pag4

Otok Pag je također poznat i po soli, koji je još tzv. “bijelo zlato” grada Paga. Sol je uvijek imala važnu ulogu u životu mještana, a možemo govoriti o organiziranoj proizvodnji soli koja traje već tisuću godina. Solani Pag pripada u najstarije solane na istočnoj obali Jadrana te ima jednu od najintenzivniji proizvodnji soli na obali Hrvatske. Tradicionalan način proizvodnje soli prirodnim isparavanjem se je napustio prije cca. 25 godina, kada je tvornica soli sagrađena na području Svilno, 5 km južno od grada Paga.

pag5

“Solana Pag”, zajedno sa svojim prašinastim bazenima pokriva područje od preko 2 milijuna četvornih metara, a zajedno s skladištenja i tvorničkim objektima, je najveći proizvodni pogon u Hrvatskoj.

pag6

Za više inormacija o otoku Pagu i gradu Pagu posjetite: www.tzgpag.hr/o-pagu