Zadar

ZADAR

zadar1    zadar2

Zadar, grad iznimne povijesti i bogate kulturne baštine.

Zadar je grad mjesto arheološkog i spomeničkog blaga antičkog i srednjovjekovnog doba, renesanse i mnogih suvremenih arhitektonskih ostvarenja poput prvih Morskih orgulja na svijetu.

Morske orgulje nalazi se u blizini nove cruiser luka, kao dio Zadar’s Rive, a može se promatrati kao različito oblikovan dio obale koji se sastoji od nekoliko stepenica koje se spuštaju u more.

zadar3

Stube se protežu na oko 70 metara uz samu obalu mora, a ispod njih na najnižoj razini mora – plime nalazi se 35 cijevi različitih dužina, promjera i nagiba koji su izrađeni tako da stoje okomito na obalu. Na cijevima se nalaze LABIUMI tj. zviždaljke, koje svijaju 7 akorada od 5 tonova. Iznad tih kanala nalaze se perforirane kamene stepenice kroz koje izlaz zvuk tj. zrak koji je potisnut snagom mora i stvara prekrasni jedinstvenu glazbu.

zadar4

Na tom dijelu Zadarske obale pored Morskih orgulja nalazi e se i jedinstveni  “Pozdrav Suncu” koji se sastoji od tri stotine višeslojnih staklenih ploča postavljenih u istoj razini s kamenim popločenjem rive u obliku kruga promjera 22 metra. Pod staklenim pločama nalazi se  fotonaponski solarni moduli preko kojih se navečer postiže “komunikacija s prirodom”, a s ciljem da komunicira sa svjetlom, baš kao što i morske orgulje čine to zvukom koji proizvodi more. Istovremeno s “najljepšim zalaskom sunca na svijetu” uključuju se i rasvjetni elementi ugrađeni u krugu, te po posebno programiranom scenariju proizvode prekrasnu, iznimno dojmljivu svjetlosnu igru ​​u ritmu valova i zvuka Morskih orgulja.

Za više informacija o Zadru posjetite: www.zadar.travel